wtorek, 20 sierpnia 2013

Zapiekanka ziemniaczana



Składniki:

  • ziemniaki
  • szynka w plastrach lub boczek wędzony w plastrach
  • pieczarki
  • cebula
  • ser żółty
  • sól, pieprz,oregano
  • koperek świeży
  • olej lub masło do smażenia

Ziemniaki ugotować w mundurkach, po ostygnięciu obrać i pokroić w plastry. Między czasie przesmażyć na maśle lub oleju drobno posiekaną cebulkę z rozdrobnionymi pieczarkami.
Naczynie żaroodporne należy wysmarować cienką warstwą masła, spód wyłożyć plastrami ziemniaków, następnie ułożyć plastry szynki lub boczku i przykryć usmażonymi grzybkami z cebulką. Przełożenie składników powtórzyć, przykrywając wierzchnią warstwę plastrami ziemniaków. Całość pokryć serem startym na tarce, posypać posiekanym koperkiem i listami oregano. Nie wolno zapomnieć doprawić każdej warstwy solą i pieprzem, aby uniknąć mdłego smaku zapiekanki :)
Tak przygotowaną zapiekankę należy piec w piekarniku przez około 40 minut.

                                          

                                                                       

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Sakiewki z jablkami

Ciasteczka dość proste do zrobienia, tanie i pyszne :) Składniki na kruche ciasto : 225 g mąki pszennej 225 g masła 2 łyżki...