Składniki:
- ziemniaki
- szynka w plastrach lub boczek wędzony w plastrach
- pieczarki
- cebula
- ser żółty
- sól, pieprz,oregano
- koperek świeży
- olej lub masło do smażenia
Ziemniaki ugotować w mundurkach, po ostygnięciu obrać i pokroić w plastry. Między czasie przesmażyć na maśle lub oleju drobno posiekaną cebulkę z rozdrobnionymi pieczarkami.
Naczynie żaroodporne należy wysmarować cienką warstwą masła, spód wyłożyć plastrami ziemniaków, następnie ułożyć plastry szynki lub boczku i przykryć usmażonymi grzybkami z cebulką. Przełożenie składników powtórzyć, przykrywając wierzchnią warstwę plastrami ziemniaków. Całość pokryć serem startym na tarce, posypać posiekanym koperkiem i listami oregano. Nie wolno zapomnieć doprawić każdej warstwy solą i pieprzem, aby uniknąć mdłego smaku zapiekanki :)
Tak przygotowaną zapiekankę należy piec w piekarniku przez około 40 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz