- składniki do ciasta muszą być w temperaturze pokojowej
- suche składniki muszą być przesiane przez sitko
- masło ucierać z cukrem na jasny puch
- składniki mieszać tylko do połączenia się ich, nie dłużej
- mieszać tylko w jednym kierunku
- w trakcie pieczenia nie otwierać piekarnika bez potrzeby
Jak ugotować dobry wywar na zupę :
- Wywar na zupę najlepiej gotować na małym ogniu, tak by się nie zagotował. Im wolniej, tym lepiej, dzięki temu wywar będzie klarowny
- szumowiny zawierają wartościowe substancje. Aby nie dopuścić do ich utracenia, zamiast zbierać je z powierzchni wywaru lepiej poczekać aż wywar będzie gotowy. Wówczas szumowiny opadną na dno.
Jak sprawdzić świeżość jajka :
Jajo należy zanurzyć w szklance z zimną wodą. Jeżeli jajo opada na dno - jest dobre. Jeżeli jajo utrzymuje się na powierzchni - nie jest do użycia.
Jak gotować jaja nie mając w domu minutnika ?
Jeżeli nie posiadasz w domu minutnika i nie chcesz gotować jaj "na oko" polecam stronę :
kliknij na minutnik do gotowania jaj online .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz