Poradnik kulinarny



Jak uniknąć zakalca :
  • składniki do ciasta muszą być w temperaturze pokojowej
  • suche składniki muszą być przesiane przez sitko
  • masło ucierać z cukrem na jasny puch
  • składniki mieszać tylko do połączenia się ich, nie dłużej
  • mieszać tylko w jednym kierunku
  • w trakcie pieczenia nie otwierać piekarnika bez potrzeby

Jak ugotować dobry wywar na zupę :
  • Wywar na zupę najlepiej gotować na małym ogniu, tak by się nie zagotował. Im wolniej, tym lepiej, dzięki temu wywar będzie klarowny
  • szumowiny zawierają wartościowe substancje. Aby nie dopuścić do ich utracenia, zamiast zbierać je z powierzchni wywaru lepiej poczekać aż wywar będzie gotowy. Wówczas szumowiny opadną na dno.


Jak sprawdzić świeżość jajka :
Jajo należy zanurzyć w szklance z zimną wodą. Jeżeli jajo opada na dno - jest dobre. Jeżeli jajo utrzymuje się na powierzchni - nie jest do użycia.


Jak gotować jaja nie mając w domu minutnika ?
Jeżeli nie posiadasz w domu minutnika i nie chcesz gotować jaj "na oko" polecam stronę :




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Sakiewki z jablkami

Ciasteczka dość proste do zrobienia, tanie i pyszne :) Składniki na kruche ciasto : 225 g mąki pszennej 225 g masła 2 łyżki...