wtorek, 20 sierpnia 2013

Pierogi leniwe



Składniki:

  • 20 dkg twarogu
  • 1 jajo
  • 0,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 opakowania cukru waniliowego

Twaróg przełożyć do miski i rozgnieść widelcem lub przemielić przez maszynkę. Dodać żółtko, mąkę i ubitą pianę z białka jaja i dokładnie wymieszać. Stolnicę wysypać mąką, z ciasta uformować wałeczek, lekko spłaszczyć i kroić nożem po skosie tworząc romby. Pierożki wrzucać na wrzątek lekko osolony, wyjmować gotowe po około 3 minutach od wypłynięcia. Podawać z cukrem, cynamonem lub bułką tartą na maśle.



                                                                     

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Sakiewki z jablkami

Ciasteczka dość proste do zrobienia, tanie i pyszne :) Składniki na kruche ciasto : 225 g mąki pszennej 225 g masła 2 łyżki...