poniedziałek, 19 sierpnia 2013

Sałatka szwedzka - sałatka z ogórków




Sałatka:
  • 2 kg ogórków
  • 2-3 marchewki
  • 3-4 cebule
  • kilka gałązek koperku
  • 3-4 łyżki soli

zalewa:
  • 3 szklanki wody
  • 1-1,5 szklanki octu
  • 2 szklanki cukru
  • 0,5-1 szklanka oleju

Ogórki dokładnie umyć, odciąć końcówki, pokroić w cienkie plasterki, zasypać solą i odstawić na ok godzinę. Marchew obrać, umyć i pokroić w cienkie plasterki jak ogórki. Najprościej zrobić to na szatkownicy lub za pomocą robota kuchennego. Cebule kroję na ćwiartki, a następnie w piórka. Z ogórków wylewam sok, który powstał, nie odciskam. Następnie dodaję marchew, cebulę i posiekany koperek. Wszystko mieszam i odstawiam na chwilę.
Zagotowuję wodę, dodaję ocet i cukier. W zależności od preferencji można dodać więcej octu. Ja za nim nie przepadam, dlatego daję tylko szklankę na tą ilość składników.


                                                                  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Sakiewki z jablkami

Ciasteczka dość proste do zrobienia, tanie i pyszne :) Składniki na kruche ciasto : 225 g mąki pszennej 225 g masła 2 łyżki...