Składniki:
- 70g masła
- 1 szklanka cukru
- łyżka mleka
- 1 jajo
- 1,5 szklanki mąki
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier waniliowy
Do ciasteczek kawowych zamiast cukru waniliowego dodać 2 łyżki kawy rozpuszczalnej w granulkach.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i nagrzać piekarnik do 200*C.
W jednej misce wymieszać łyżką miękkie masło, cukier, jajo i mleko. W drugiej misce wymieszać przesianą mąkę, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Zawartość pierwszej miski przelać do miski z mąką i dokładnie wymieszać łyżką do uzyskania jednolitej konsystencji. Z wyrobionego ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego, układać na blasze w większych odstępach, a następnie delikatnie spłaszczyć każdą kulkę dłonią. Ciasteczka piec na złoty kolorek przez około 8-10 minut.
waniliowe
kawowe
Można wiedzieć ile tego wyjdzie?
OdpowiedzUsuńJak we wstępie, ok 30 sztuk w zależności od wielkości ciastek. Im większe porcje ciasta, tym mniej ciastek wyjdzie, ale będą większe. Porcje wielkości orzecha włoskiego, dają ciastka ok 5 cm średnicy i grubości ok 0,5-1 cm i są idealne. Najbardziej polecam kawowe...
OdpowiedzUsuń