wtorek, 20 sierpnia 2013

Francuskie zielone ślimaczki




Składniki:

  • ciasto francuskie (gotowe, dostępne w marketach)
  • 2 jaja
  • kilka plastrów szynki
  • ser żółty
  • szpinak
  • koperek świeży

Mrożony szpinak ugotować, na  koniec dodać  ugotowane na twardo i posiekane jajo i wymieszać.
Ciasto francuskie rozłożyć, posmarować wcześniej przygotowanym i przestudzonym szpinakiem, wyłożyć plastrami szynki i posypać startym na tarce serem. Całość doprawić według uznania. Ja użyłam soli, pieprzu oraz oregano. Ciasto z nadzieniem zwinąć w rulon i pokroić w około 1-1,5cm plastry. Gotowe ślimaczki
ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i każde posmarować roztrzepanym jajem wymieszanym z drobno posiekanym koperkiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180*C przez około 15 minut na złoty kolorek.



                                                                          

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Sakiewki z jablkami

Ciasteczka dość proste do zrobienia, tanie i pyszne :) Składniki na kruche ciasto : 225 g mąki pszennej 225 g masła 2 łyżki...