piątek, 24 lipca 2015

Babka marmurkowa



Przepis na babkę jest dość prosty. Robiłam pierwszy raz w życiu taką babeczkę i o dziwo udała się !

Składniki na babkę marmurkową :
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 i 1/4 proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 225 g masła
  • 1 szklanka cukru drobnego
  • 4 duże jaja
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 1/2 szklanki mleka
  • 120 g czekolady lub kakao
  • biała czekolada + odrobina mleka na polewę babki
  • kandyzowana skórka z pomarańczy na posypkę polewy
Jak zrobić :


  1. Składniki muszą mieć temperaturę pokojową. 
  2. Masło utrzeć cukrem do otrzymania puszystej masy. 
  3. Jaja dodawać jedno po drugim stale miksując.
  4. Dodać ekstrakt z wanilii i miksować dalej. 
  5. Po wymieszaniu składników zmniejszyć obroty miksera i po trochu dodawać przesianą mąkę, z proszkiem do pieczenia i solą na przemian z mlekiem. 
  6. Miksować tylko do połączenia się składników - nie dłużej.
  7. Mąkę można wymieszać szpatułką - będzie mniejsze ryzyko powstania zakalca. Przeczytaj czego unikać, aby nie wyszedł zakalec.
  8. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i lekko ostudzić.
  9. Ciasto podzielić na pół i do jednej części ciasta dodać lekko roztopioną czekoladę i wymieszać łyżką.
  10. Formę o wymiarach 29 x 11 cm wysmarować masłem i oprószyć mąką. 
  11. Nałożyć na zmianę ciasto jasne i ciemne. Patyczkiem zrobić zygzaki.
  12. Ciasto piec w temperaturze 160*C przez około 70-80 minut lub do suchego patyczka.
Ja swoje gotowe ciasto, oczywiście nie gorące polałam upłynnioną białą czekoladą oraz posypałam delikatnie kandyzowaną skórką z pomarańczy. Polewa może być również z ciemnej czekolady, innej polewy gotowej lub obsypane cukrem pudrem.


pozdrawiam


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Sakiewki z jablkami

Ciasteczka dość proste do zrobienia, tanie i pyszne :) Składniki na kruche ciasto : 225 g mąki pszennej 225 g masła 2 łyżki...