- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 i 1/4 proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 225 g masła
- 1 szklanka cukru drobnego
- 4 duże jaja
- 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 1/2 szklanki mleka
- 120 g czekolady lub kakao
- biała czekolada + odrobina mleka na polewę babki
- kandyzowana skórka z pomarańczy na posypkę polewy
Jak zrobić :
- Składniki muszą mieć temperaturę pokojową.
- Masło utrzeć cukrem do otrzymania puszystej masy.
- Jaja dodawać jedno po drugim stale miksując.
- Dodać ekstrakt z wanilii i miksować dalej.
- Po wymieszaniu składników zmniejszyć obroty miksera i po trochu dodawać przesianą mąkę, z proszkiem do pieczenia i solą na przemian z mlekiem.
- Miksować tylko do połączenia się składników - nie dłużej.
- Mąkę można wymieszać szpatułką - będzie mniejsze ryzyko powstania zakalca. Przeczytaj czego unikać, aby nie wyszedł zakalec.
- Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i lekko ostudzić.
- Ciasto podzielić na pół i do jednej części ciasta dodać lekko roztopioną czekoladę i wymieszać łyżką.
- Formę o wymiarach 29 x 11 cm wysmarować masłem i oprószyć mąką.
- Nałożyć na zmianę ciasto jasne i ciemne. Patyczkiem zrobić zygzaki.
- Ciasto piec w temperaturze 160*C przez około 70-80 minut lub do suchego patyczka.
Ja swoje gotowe ciasto, oczywiście nie gorące polałam upłynnioną białą czekoladą oraz posypałam delikatnie kandyzowaną skórką z pomarańczy. Polewa może być również z ciemnej czekolady, innej polewy gotowej lub obsypane cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz