piątek, 24 lipca 2015

Makaron w sosie szpinakowo - śmietanowym

Przepis na szybki i pyszny obiadek. Mało tego - zdrowy obiadek !

A oto składniki:
  • makaron [dowolny] ja użyłam kokardki
  • szpinak - użyłam mrożony
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 300 ml śmietanki 30 %
  • pierś z kurczaka
  • sól 
  • pieprz
I jak przygotować : 


  1. Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie. Można ugotować al dente jak ktoś woli :)
  2. Na patelni rozgrzać masło, zeszklić pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę, oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Należy uważać, aby czosnek się nie przypiekł.
  3. Pierś z kurczaka umyć, pokroić w większą kostkę i podsmażyć na złoty kolor dodając do cebulki. 
  4. Dodać szpinak i dusić około 5 minut. 
  5. Dodać śmietankę, doprawić pieprzem, solą i wymieszać.
  6. Danie można przyprawić też gałką muszkatałową oraz dodać starty ser.
Ugotowany makaron można także wymieszać z sosem lub nałożyć makaron na talerz i wówczas polać sosem. 
Wybór dowolny :)


życzę smaczności

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Sakiewki z jablkami

Ciasteczka dość proste do zrobienia, tanie i pyszne :) Składniki na kruche ciasto : 225 g mąki pszennej 225 g masła 2 łyżki...