sobota, 25 lipca 2015

Pasta z makreli w stylu śródziemnomorskim.

Kanapki w naszym życiu pojawiają się bardzo często, można powiedzieć, że praktycznie codziennie.

Dobrze byłoby, żeby na kanapkach lądowały niebagatelne dodatki. Jednym z nich może być pasta z
Przepisów w sieci jest sporo i jest w czym wybierać. Myślę, że moja jest jednak nieco inna.

Do przygotowania pasty potrzebne będzie:
  • 1 makrela wędzona
  • 1/2 średniej cebuli
  • 10 oliwek zielonych
  • 1 łyżka kaparów (opcjonalnie)
  • 1 łyżka siekanego koperku
  • 1 łyżka siekanej pietruszki
  • 2 łyżki majonezu
  • pieprz do smaku



  1. Z makreli usuwam skórę i ości, mięso rozdrabniam rękoma na mniejsze kawałki i umieszczam w miseczce. 
  2. Cebulę kroję w drobną kostkę, zioła, oliwki i kapary drobno siekam i dodaję do ryby. 
  3. Na koniec dodaję majonez i sporo świeżo zmielonego pieprzu.Większość składników tej potrawy zawiera już w sobie sól, dlatego w moim przypadku jej użycie nie było konieczne. Jeśli jednak ktoś lubi bardzo słono, to nie widzę problemu. Radziłbym jednak najpierw spróbować.
  4. Wszystkie składniki mieszam widelcem aż się dobrze połączą. 
  5. Następnie pasta ląduje na kanapkach i zostaje "pożarta" szybciej niż powstała. :-)




Pozdrawiam



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Sakiewki z jablkami

Ciasteczka dość proste do zrobienia, tanie i pyszne :) Składniki na kruche ciasto : 225 g mąki pszennej 225 g masła 2 łyżki...