sobota, 21 marca 2015

Babeczki kruche


Przepis na babeczki kruche jest dość prosty. Gotowe upieczone babeczki można "przyodziewać" w rozmaity sposób, np. z kremem, z czekoladą, z Nutellą, z galaretką...

A oto składniki na babeczki :
  • 200 dkg margaryny
  • 300 dkg mąki pszennej
  • 100 dkg cukru pudru
  • 2 żółtka
  • szczypta soli
Jak zrobić babeczki :


  1. Na stolnicę wysypać przesianą mąkę wraz ze szczyptą soli. 
  2. Margarynę pokroić w większą kostkę i dodać do mąki. 
  3. Dużym nożem posiekać margarynę z mąką do uzyskania "kaszki".
  4. Po posiekaniu margaryny dodać cukier puder, lekko wymieszać do połączenia się składników i zrobić dołeczek w składnikach, gdzie należy dodać żółtka. 
  5. Wszystkie składniki połączyć ze sobą wyrabiając ciasto. 
  6. Kiedy ciasto będzie jednolite, zawinąć je w folię spożywczą i przełożyć do lodówki na 30 minut. 
  7. Po tym czasie ciasto rozwałkować na około 3-4 mm. Wykrawać ciasto foremkami do babeczek, następnie ciasto w foremkach lekko docisnąć i nakłuwać spody widelcem. 
  8. Tak przygotowane foremki z ciastem włożyć do nagrzanego piekarnika do 190*C i piec przez 14 minut.


Pozdrawiam cieplutko

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Sakiewki z jablkami

Ciasteczka dość proste do zrobienia, tanie i pyszne :) Składniki na kruche ciasto : 225 g mąki pszennej 225 g masła 2 łyżki...