wtorek, 3 marca 2015

Czernina




Od dłuższego czasu miałem chęć na tą zupkę... Robiłem już kilka podejść, żeby kupić kaczkę z krwią, jednak kilkakrotnie byłem na rynku zbyt późno i albo nie było już kaczek, albo jak były, to bez krwi.
Dziś w końcu udało mi się wcześniej wstać i bez zwłoki pojechałem na rynek, kupiłem kaczuchę i wszystkie niezbędne dodatki.

Na temat czerniny można w sieci znaleźć całą masę materiałów, zarówno przepisów jak i różnych staropolskich opowieści. kiedyś podawana była kawalerom, którym odmawiano ręki córki. Dla mnie ta zupa, to rarytas ze względu na smak, a z uwagi na częstotliwość z jaką ją jadam, jest to danie raczej odświętne. Dziś przy okazji podzielę się moim sposobem wykonania. Mam nadzieję, że dzięki niemu uda mi się was przekonać do tego dania. Wykonanie nie jest wcale trudne, jak to opisują na innych blogach. Trzeba jednak pamiętać o kilku istotnych sprawach.
Najważniejsze jest zaprawienie krwi octem, żeby nie skrzepła. Przy dodawaniu krwi do wywaru również należy ją zahartować,  żeby się nie zważyła, dodając najpierw trochę  gorącego wywaru do krwi.
Kupując sprawioną kaczkę np: na rynku lub u gospodarza, mamy praktycznie sprawę krwi załatwioną.

Składniki:

  • Kaczka z podrobami (w moim przypadku niecała, bo udka i piersi przeznaczę do pieczenia)
  • krew z kaczki
  • włoszczyzna ( 2 marchewki, 2 pietruszki, 0,5 selera)
  • 1 cebula
  • czosnek 1-2 ząbki
  • śliwki suszone (można dodać również inne suszone owoce, np: jabłka, gruszki, rodzynki, a także świeże, np: wiśnie)
  • sól, pieprz, przyprawa typu vegeta, ziele angielskie, liść laurowy cukier, ocet, majeranek
  • 2-3 łyżki mąki


Jak ugotować zupę :


  1. Kaczkę, włoszczyznę, cebulę, czosnek, przyprawy (oprócz octu i cukru) i śliwki suszone wkładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy jak rosół, na wolnym ogniu ok 1,5 - 2 godziny. 
  2. Po tym czasie wyjmujemy wszystko z wywaru. 
  3. Do osobnego pojemnika wlewamy krew, dodajemy 2-3 łyżki mąki i dokładnie mieszamy. 
  4. Do roztworu wlewamy 2-3 chochelki gorącego wywaru, mieszamy i wlewamy krew do reszty wywaru. 
  5. Doprawiamy do smaku octem i cukrem. Czernina powinna mieć smak słodko kwaśny.
  6. Doprowadzamy do zawrzenia i zdejmujemy z ognia.

Podajemy z kluseczkami kładzionymi, lanymi lub makaronem. Można też podawać z kluskami ziemniaczanymi.


Pozdrawiam

2 komentarze:

  1. Wypróbowałam przepis i smakuje wyśmienicie :)
    Jednak przeraża mnie przygotowanie krwi, dlatego użyłam koncentratu czerninowego sagwiaz - efekt końcowy wyśmienity :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Najważniejsze, że zupa smakuje :)
    Pozdrawiam !

    OdpowiedzUsuń

Sakiewki z jablkami

Ciasteczka dość proste do zrobienia, tanie i pyszne :) Składniki na kruche ciasto : 225 g mąki pszennej 225 g masła 2 łyżki...