wtorek, 24 czerwca 2014

Placki ziemniaczane

Placki są super. Można je jeść z cukrem (jak za dziecięcych lat), ze śmietaną lub jako dodatek do zupy warzywnej, ewentualnie jako wielki placek ziemniaczany do gulaszu węgierskiego. 
Też pyszne!

A oto składniki:
  • ziemniaki (ja użyłam 4 ziemniaki średniej wielkości)
  • 1 jajo
  • mąka
  • mała cebula
  • koperek
  • marchewka średniej wielkości
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia
Jak zrobić placki :


  1. Ziemniaki, cebulkę oraz marchew zetrzeć na drobnych lub o większych oczkach na tarce. Ja trę na oczkach większych, ale to według uznania. Można też na papkę. 
  2. Do zmielonych warzyw dodać jajko, posiekany  koperek, pieprz i sól oraz mąkę. Mąki dodaję "na oko", nie za dużo, aby placki nie były twarde.
  3. Na patelni rozgrzać olej i smażyć placki na złoty kolor z obu stron.



Pozdrawiam

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Sakiewki z jablkami

Ciasteczka dość proste do zrobienia, tanie i pyszne :) Składniki na kruche ciasto : 225 g mąki pszennej 225 g masła 2 łyżki...