wtorek, 26 listopada 2013

Wielkie pierogi we francuzie





Bardzo proste do przyrządzenia, nie zajmują zbyt wiele czasu i smakują bardzo. Pierogi z ciasta francuskiego mogą być z różnym nadzieniem, ale ja najbardziej lubię z mięsem mielonym przyrządzonym jak do spaghetti.

Porcja na 2 osoby
A oto składniki:

  • ciasto francuskie
  • 250 g mięsa mielonego
  • pół czerwonej papryki
  • 1 pomidor
  • 1 cebula
  • 20 g pieczarek
  • ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz
  • oregano
  • przyprawa do mięsa mielonego
  • olej do smażenia

Przygotowanie:
Najpierw  na rozgrzanym oleju zeszklić posiekaną cebulę, dodać drobno pokrojone pieczarki oraz paprykę pokrojoną w kostkę. Pod koniec smażenia dodać pokrojonego w kostkę pomidora, rozgnieciony ząbek czosnku i rozdrobnione mięso mielone.Dolać odrobinkę wody. Dusić pod przykryciem około 10 minut [aby składniki nie były twarde, a mięso surowe], następnie zdjąć przykrywkę i pozwolić na odparowanie sosu.
Po usmażeniu odstawić patelnie z farszem do ostygnięcia.
Włączyć piekarnik na 180*C .Schłodzony farsz nakładać na ciasto francuskie.
Ciasto podzielić na dwie części. Na każdej części nałożyć farsz [jak na zdjęciu], następnie złożyć na pół i przygniatać ciasto palcem dookoła, aby się połączyło [ma to zapobiec ewentualnemu wypłynięciu sosu ze środka podczas pieczenia], potem widelcem zrobić szlaczek dookoła.
Gotowe ciasto z farszem przełożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 40-45 minut na złoty kolor.

Pierogi można podawać z sosem pomidorowym lub innym do wyboru.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Sakiewki z jablkami

Ciasteczka dość proste do zrobienia, tanie i pyszne :) Składniki na kruche ciasto : 225 g mąki pszennej 225 g masła 2 łyżki...