Końcówka lata, na rynku mnogość owoców. Może więc warto pójść za ciosem i przygotować jakąś ciekawą kompozycję. W czasach mojej młodości ryż na mleku jadło się z sokiem owocowym lub owocami w syropie. Dziś ryż na mleku nie jest już tak popularny jak kiedyś, za to dostępność owoców jest zdecydowanie większa.
Danie to może być zarówno bardzo pożywnym śniadaniem jak i podwieczorkiem.
W moim przepisie wykorzystałem (danie dla 2 osób):
- 100 g ryżu
- 250 ml mleka
- łyżka masła
- 20 jeżyn
- 20 malin
- 1 brzoskwinia
- 1 nektarynka
- 1 gruszka
- sos czekoladowy/ polewa czekoladowa / wiórki czekoladowe
Do zimnego mleka dodać masło, wsypać ryż, doprowadzić do wrzenia i gotować, aż ryż wchłonie płyn. Przełożyć na talerze. Posypać brzoskwinią i nektarynką pokrojoną w 1 cm kostkę oraz jeżynami i malinami. Udekorować polewą czekoladową lub wiórkami czekoladowymi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz