niedziela, 10 listopada 2013

Ryż na mleku z owocami



Końcówka lata, na rynku mnogość owoców. Może więc warto pójść za ciosem i przygotować jakąś ciekawą kompozycję. W czasach mojej młodości ryż na mleku jadło się z sokiem owocowym lub owocami w syropie. Dziś ryż na mleku nie jest już tak popularny jak kiedyś, za to dostępność owoców jest zdecydowanie większa.
Danie to może być zarówno bardzo pożywnym śniadaniem jak i podwieczorkiem.

W moim przepisie wykorzystałem (danie dla 2 osób):


  • 100 g ryżu
  • 250 ml mleka
  • łyżka masła
  • 20 jeżyn
  • 20 malin
  • 1 brzoskwinia
  • 1 nektarynka
  • 1 gruszka
  • sos czekoladowy/ polewa czekoladowa / wiórki czekoladowe

Do zimnego mleka dodać masło, wsypać ryż, doprowadzić do wrzenia i gotować, aż ryż wchłonie płyn. Przełożyć na talerze. Posypać brzoskwinią i nektarynką pokrojoną w 1 cm kostkę oraz jeżynami i malinami. Udekorować polewą czekoladową lub wiórkami czekoladowymi. 



                                                                            

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Sakiewki z jablkami

Ciasteczka dość proste do zrobienia, tanie i pyszne :) Składniki na kruche ciasto : 225 g mąki pszennej 225 g masła 2 łyżki...