czwartek, 30 stycznia 2014

Pesto


Przepis jest na klasyczne pesto, które można podać zarówno do makaronu jak i do pizzy, mięsa czy sera.

  • około 60g listków świeżej bazylii
  • 1 ząbek czosnku
  • około 30g  orzeszków pinii 
  • 40g sera
  • 70-80ml oliwy z oliwki
  • sól i pieprz do smaku

Wszystkie składniki zmiksować w blenderze na gładki sos, pod koniec cienkim strumieniem wlewać oliwę.
Nie koniecznie trzeba miksować na kompletna papkę. Lepiej wygląda z malutkimi drobinkami składników. Ja zmiksowałam mocno, ale to już jak kto woli.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Sakiewki z jablkami

Ciasteczka dość proste do zrobienia, tanie i pyszne :) Składniki na kruche ciasto : 225 g mąki pszennej 225 g masła 2 łyżki...