Dlaczego paszteciki z ciasta francuskiego ? Uwielbiam ciasto francuskie na słodko i na słono. Postanowiłam zdobić paszteciki [nazwa może mało ma wspólnego z pasztetem] z nadzieniem, które zwykle robię do makaronu jako sos.
A oto składniki :
- ciasto francuskie
- mięso mielone
- ser żółty w kawałku
- pieczarki
- cebula
- sos pomidorowy lub pomidory bez skórki
- olej do smażenia
- pieprz
- sól
Jak zrobić paszteciki :
- Na oleju podsmażam cebulkę, rozdrobnione pieczarki, dodaję mięso mielone i smażę tak długo aż mięso straci różowy kolor.
- Następnie dolewam sos pomidorowy [Adrian często robi sos z pomidorów w słoiki - taki naturalny, bez zbędnych dodatków] i smażę dalej, aby mięsko nie było surowe. Sosu oczywiście nie za dużo, bo całość ma tworzyć farsz do pasztecików.
- Czyli w tym przypadku nie duszę mięska i pieczarek tylko smażę tak, aby z farszu troszkę płynu wyparowało.
- Farsz po usmażeniu odstawiam do ostygnięcia, potem trę na tarce jarzynowej ser na wiórki i dodaję do farszu mieszając.
- Następnie rozwijam ciasto francuskie i wykrawam nożem do pizzy w miarę równe kwadraty. Mi z jednego ciasta wychodzi 12 kwadratów.
- Nakładam farsz małą łyżeczką na środek każdego kwadratu, składam na pół dociskając palcem brzegi [aby nic nie wypłynęło] i ozdabiam brzegi widelcem. Paszteciki można również składać w trójkąty.
- Tak przygotowane paszteciki należy ułożyć na papierze [od ciasta francuskiego] i zapiekać przez 20 minut, aż będą zarumienione w 200* C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz