sobota, 21 grudnia 2013

Pierniczki




Składniki :
  • 240g masła
  • 3 łyżki miodu
  • 400 g cukru pudru
  • 600 g mąki pszennej
  • 4 łyżeczki cynamonu
  • 3 łyżki kakao
  • 2 jaja całe
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

W garnuszku z grubym dnem rozpuścić masło, cukier puder i miód mieszając i doprowadzając do wrzenia. Po rozpuszczeniu składników pozostawić do ostygnięcia.W mikserze [lub w misce] wymieszać mąkę, cynamon, proszek do pieczenia, kakao i szczyptę soli, pod koniec dodać całe jaja i żółtka. Do wymieszanych składników dodać masę z masła, miodu i cukru. Po wymieszaniu [ najlepiej ręką] ciasto podzielić na dwie części, każda z nich owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na całą noc, ewentualnie na 2-3 godzinki. Po wyjęciu z lodówki ciasto rozwałkować na mniej więcej 0,5cm i wykrawać foremkami kształty. Ciastka układać na papierze do pieczenia i piec w nagrzanym piekarniku na 180*C przez około 10-12 minut. Upieczone pierniczki pozostawić do ostygnięcia i dopiero takie ciasteczka można dekorować według uznania.


 WESOŁYCH ŚWIĄT !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Sakiewki z jablkami

Ciasteczka dość proste do zrobienia, tanie i pyszne :) Składniki na kruche ciasto : 225 g mąki pszennej 225 g masła 2 łyżki...