Składniki na kluski :
- 2-3 szklanki mąki
- Jaja 2 szt.
- 0,5 - 1 szklanka wody
- 1 łyżeczka soli
- Jaja, wodę i sól mieszamy w misce.
- Dodajemy mąkę i mieszamy na gęstą masę.
- W garnku zagotowujemy wodę.
- Sposobów wykonania klusek kładzionych jest kilka. Można na przykład nabierać ciasto na łyżkę, drugą łyżką formować kluski i wrzucać na gotującą się wodę.Ja jednak jestem bardziej leniwy i nie mam tyle cierpliwości, dlatego wykładam część ciasta na deskę, łyżką zmoczoną we wrzątku rozsmarowuję na grubość ok 1 cm, kładę deskę na krawędzi garna i mocząc co jakiś czas łyżkę w wodzie, zsuwam porcje ciasta wprost do wrzątku. Kluchy nie są może takie ładne i równe, ale smakują tak samo dobrze.
- Po włożeniu porcji klusek, czekam, aż wypłyną i gotuję jeszcze 1-2 minuty, a następnie wyjmuję łyżką cedzakową i przekładam do miski z zimną wodą.
- Czynności powtarzam do wyczerpania ciasta.
- Następnie odcedzam schłodzone kluski.
Są świetnym dodatkiem do zup i dań z sosami. Można je również podsmażyć na patelni ze skwarkami z boczku.
Pozdrawiam