W sezonie jesiennym nie można pominąć tego dania w jadłospisie. Jest proste w wykonaniu i nie wymaga wielkich nakładów czasu.
Przepis można modyfikować w zależności od upodobań.
Mój jest następujący:
2 szt. papryka czerwona średniej wielkości (może być każdy inny kolor)
250 g mięsa mielonego
1 czerstwa bułka
woda lub mleko do namoczenia bułki ok szklanki
1 jajko
sól, pieprz, papryka słodka do smaku
tymianek
1-2 łyżki mąki
1 łyżka masła
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
W papryce wycinam otwór od góry, pozbywając się gniazda nasiennego, jednak nie wyrzucam odciętego kawałka. Odcinam gniazdo nasienne, a resztę pozostawiam do przykrycia papryki.
Czerstwą bułkę namaczam w mleku lub wodzie, odciskam i dodaję do mięsa mielonego. Dodaję jajko i przyprawy, całość mieszam. Ta przygotowanym farszem napełniam papryki, przykrywam odciętym kawałkiem i umieszczam w naczyniu do pieczenia. Dodaję niewiele wody do naczynia w zależności od wielkości, żeby papryka zbytnio się nie wysuszyła w czasie pieczenia. i wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Piekę ok 40 minut. Po tym czasie wyjmuję papryki, płyn z naczynia przelewam do niewielkiego garnka, zagotowuję. W międzyczasie masło mieszam z mąką i pietruszką, tworząc kulkę. Dodaję ją do wrzącego wywaru, mieszając do całkowitego rozpuszczenia.
Paprykę podaję z ziemniakami z wody, kaszą lub ryżem. Na zdjęciach również z sałatką szwedzką z ogórków.
Większe papryki można po upieczeniu podzielić na pół np.: dla dzieci.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz