sobota, 22 lutego 2014

Chruściki



Chyba każdy chociaż raz jadł chruściki. Mnie osobiście chruściki kojarzą się z moim domem rodzinnym. Mama robiła chruściki w każde Sylwestra i tak właściwie jest cały czas. Uwielbiam ich smak.
Ciastka te są też sławne w Tłusty Czwartek zaraz po pączkach. I fajnie, bo ja za paczkami nie przepadam, no chyba, że  masą budyniową. Chruścików nigdy dość!

  • 1 kg mąki
  • 5 jaj
  • 1/2 kostki margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 łyżka wódki lub octu
  • olej do smażenia
  • cukier puder do oprószenia
Jajka, cukier, cukier waniliowy utrzeć, dodać śmietanę i rozpuszczony tłuszcz. Do masy dodać wódkę, mąkę, proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać. Gotowe ciasto rozwałkować na stolnicy posypanej mąką. Z ciasta wycinać pasy o szerokości około 3cm , następnie pasy podzielić na około 10cm kawałki i na każdym jednym zrobić po środku niewielkie nacięcie, przez które należy wywrócić wycięte ciasto. Gotowe "powykręcane" chruściki wrzucać na rozgrzany olej i smażyć na złoty kolor. Na koniec posypać cukrem pudrem.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Sakiewki z jablkami

Ciasteczka dość proste do zrobienia, tanie i pyszne :) Składniki na kruche ciasto : 225 g mąki pszennej 225 g masła 2 łyżki...