W oryginalnej wersji są to gruszki w winie Barolo. Deser pochodzący z Włoch. Moja wersja została znacjonalizowana. :-) Niemniej jednak smakowała równie wykwintnie.
Zazwyczaj gotuję dla dwóch osób, w tym przepisie podam składniki na 4 gruszki.
4 gruszki
4-5 goździków
laska cynamonu (lub cynamon mielony ok łyżeczki)
2 listki laurowe
0,5 szklani cukru
skórka z cytryny
ok. 1 butelki wina czerwonego (Oryginalnie Barolo, ja użyłem wina własnej produkcji)
lody waniliowe
sos czekoladowy
listki mięty do dekoracji
Gruszki obieram, zostawiając ogonki i umieszczam w garnku, takim, żeby się zmieściły, ale żeby się nie przewracały. Od wielkości garnka zależy też ilość wina. Dodaję goździki, cynamon, liście laurowe, skórkę z cytryny oraz cukier. Wszystko zalewam czerwonym winem tak, żeby wystawały tylko ogonki. doprowadzam do wrzenia i gotuję ok 40-50 minut, aż gruszki będą miękkie. Wyjmuję łyżką cedzakową i zostawiam do wystudzenia. Wino z przyprawami gotuje nadal na wolnym ogniu aż zredukuje się do ok połowy.
Wystudzone gruszki układam na talerzu, polewam sosem winnym, obok nakładam lody waniliowe. Całość dekoruję sosem czekoladowym i listkami mięty.
Planując uroczysty obiad dobrze jest przygotować gruszki dzień wcześniej i schłodzić w lodówce.
Chętnie spróbuje to zrobić. :D
OdpowiedzUsuńbardzo proszę,deser jest naprawdę pyszny :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam