piątek, 24 lipca 2015

Krupnik

Zupa, którą uwielbiam, ponieważ jest zdrowa i sycąca.
Nasz dwuletni synek potrafi zjeść aż 3 miseczki takiej zupy :)


Składniki:
  • mięso na wywar
  • włoszczyzna
  • 3-4 ziemniaki średniej wielkości
  • kasza jęczmienna [1 woreczek]
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • pieprz
  • sól
  • posiekana pietruszka zielona


  1. Z mięsa oraz włoszczyzny ugotować wywar na zupę. 
  2. Do gotującego się wywaru w między czasie dodać liść laurowy i ziele angielskie.  
  3. Miękkie mięso obrać z kości rozdrobnić i wrzucić z powrotem do zupy. 
  4. Miękką włoszczyznę zetrzeć na tarce o grubych oczkach i również dodać do wywaru.
  5. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Dodać do zupy i gotować do miękkości. 
  6. Pod koniec gotowania dodać kaszę jęczmienną często mieszając, aby nie przywarła do dna garnka.
  7. Tak ugotowaną zupę przyprawić do smaku pieprzem i solą.
  8. Wlać porcję do miski, przyozdobić posiekaną zieloną pietruszką i można zajadać :)



życzę smacznego


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Sakiewki z jablkami

Ciasteczka dość proste do zrobienia, tanie i pyszne :) Składniki na kruche ciasto : 225 g mąki pszennej 225 g masła 2 łyżki...