Zupa, którą uwielbiam, ponieważ jest zdrowa i sycąca.
Nasz dwuletni synek potrafi zjeść aż 3 miseczki takiej zupy :)
Składniki:- mięso na wywar
 - włoszczyzna
 - 3-4 ziemniaki średniej wielkości
 - kasza jęczmienna [1 woreczek]
 - liść laurowy
 - ziele angielskie
 - pieprz
 - sól
 - posiekana pietruszka zielona
 
- Z mięsa oraz włoszczyzny ugotować wywar na zupę.
 - Do gotującego się wywaru w między czasie dodać liść laurowy i ziele angielskie.
 - Miękkie mięso obrać z kości rozdrobnić i wrzucić z powrotem do zupy.
 - Miękką włoszczyznę zetrzeć na tarce o grubych oczkach i również dodać do wywaru.
 - Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Dodać do zupy i gotować do miękkości.
 - Pod koniec gotowania dodać kaszę jęczmienną często mieszając, aby nie przywarła do dna garnka.
 - Tak ugotowaną zupę przyprawić do smaku pieprzem i solą.
 - Wlać porcję do miski, przyozdobić posiekaną zieloną pietruszką i można zajadać :)
 
życzę smacznego


Brak komentarzy:
Prześlij komentarz