Zupa, którą uwielbiam, ponieważ jest zdrowa i sycąca.
Nasz dwuletni synek potrafi zjeść aż 3 miseczki takiej zupy :)
Składniki:- mięso na wywar
- włoszczyzna
- 3-4 ziemniaki średniej wielkości
- kasza jęczmienna [1 woreczek]
- liść laurowy
- ziele angielskie
- pieprz
- sól
- posiekana pietruszka zielona
- Z mięsa oraz włoszczyzny ugotować wywar na zupę.
- Do gotującego się wywaru w między czasie dodać liść laurowy i ziele angielskie.
- Miękkie mięso obrać z kości rozdrobnić i wrzucić z powrotem do zupy.
- Miękką włoszczyznę zetrzeć na tarce o grubych oczkach i również dodać do wywaru.
- Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Dodać do zupy i gotować do miękkości.
- Pod koniec gotowania dodać kaszę jęczmienną często mieszając, aby nie przywarła do dna garnka.
- Tak ugotowaną zupę przyprawić do smaku pieprzem i solą.
- Wlać porcję do miski, przyozdobić posiekaną zieloną pietruszką i można zajadać :)
życzę smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz