Bardzo proste, szybkie i tanie ciasto, w tym przypadku ze śliwkami, ale równie dobrze można upiec z jabłkami, wiśniami, przełożyć kremem lub spróbować innych wariacji kulinarnych.
Składniki:- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- kostka margaryny do ciast
- 1 szklanka cukru
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jaja
- śliwki
- Margarynę utrzeć z cukrem na jasny puch,
- dodać jaja,
- następnie dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać tylko do połączenia się składników, nie dłużej. Przeczytaj, czego unikać, aby nie wyszedł zakalec .
- blachę wysmarować margaryną, obsypać mąką i wyłożyć ciastem
- na równomiernie ułożone ciasto ułożyć połówki śliwek,
- obsypać delikatnie cukrem
- piec w piekarniku nagrzanym do 160*C przez 40 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz