sobota, 21 grudnia 2013

Polędwiczki w sosie grzybowym z makaronem




Jako, że sezon grzybowy można uznać za rozpoczęty, toteż dobrze byłoby w jakiś pyszny sposób wykorzystać zbiory.

Postanowiłem połączyć polędwicę wieprzową z sosem śmietanowym z dodatkiem świeżo zebranych czarnych łepków. Całość podana z makaronem kolorowym typu farfale.

Składniki dla 2 osób:

  • polędwica wieprzowa 300-400 g
  • sól, pieprz, papryka słodka
  • grzyby leśne 200-300 g
  • cebula 2 szt.
  • śmietana kremówka 30% 200ml,
  • sól, pieprz do smaku
  • olej do smażenia
  • makaron Farfale 200g

Makaron wrzucam do wrzącej osolonej wody z dodatkiem łyżki oleju. Gotuję wg przepisu na opakowaniu. odcedzam i przelewam na sicie zimną wodą.
Polędwicę przyprawiam solą pieprzem i słodką papryką. Smażę na patelni na niedużym ogniu w całości lub po przekrojeniu na dwie części, tak by w środku polędwica była lekko różowa. Trwa to ok 5-8 minut z każdej strony.
Na drugiej patelni w tym samym czasie rozgrzewam olej, dodaję cebulę i smażę aż się zeszkli, po czym dodaję pokrojone,  oczyszczone i opłukane grzyby. Doprawiam solą i pieprzem. Smażę aż odparuje płyn, który wypłynie z grzybów, następnie dodaję śmietanę. Na niedużym ogniu gotuję, aż śmietana się zredukuje i osiągnie konsystencję sosu.

Makaron wykładam na talerze, jeśli wystygł za bardzo, można go przelać wrzątkiem lub wstawić na chwilę sito do garnka z gorącą wodą.
Polędwicę kroję po skosie w ok 1 cm plastry i układam na makaronie. polewam sosem śmietanowo grzybowym, posypuję siekaną natką i podaję.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Sakiewki z jablkami

Ciasteczka dość proste do zrobienia, tanie i pyszne :) Składniki na kruche ciasto : 225 g mąki pszennej 225 g masła 2 łyżki...