Jako, że sezon grzybowy można uznać za rozpoczęty, toteż dobrze byłoby w jakiś pyszny sposób wykorzystać zbiory.
Postanowiłem połączyć polędwicę wieprzową z sosem śmietanowym z dodatkiem świeżo zebranych czarnych łepków. Całość podana z makaronem kolorowym typu farfale.
Składniki dla 2 osób:
- polędwica wieprzowa 300-400 g
- sól, pieprz, papryka słodka
- grzyby leśne 200-300 g
- cebula 2 szt.
- śmietana kremówka 30% 200ml,
- sól, pieprz do smaku
- olej do smażenia
- makaron Farfale 200g
Makaron wrzucam do wrzącej osolonej wody z dodatkiem łyżki oleju. Gotuję wg przepisu na opakowaniu. odcedzam i przelewam na sicie zimną wodą.
Polędwicę przyprawiam solą pieprzem i słodką papryką. Smażę na patelni na niedużym ogniu w całości lub po przekrojeniu na dwie części, tak by w środku polędwica była lekko różowa. Trwa to ok 5-8 minut z każdej strony.
Na drugiej patelni w tym samym czasie rozgrzewam olej, dodaję cebulę i smażę aż się zeszkli, po czym dodaję pokrojone, oczyszczone i opłukane grzyby. Doprawiam solą i pieprzem. Smażę aż odparuje płyn, który wypłynie z grzybów, następnie dodaję śmietanę. Na niedużym ogniu gotuję, aż śmietana się zredukuje i osiągnie konsystencję sosu.
Makaron wykładam na talerze, jeśli wystygł za bardzo, można go przelać wrzątkiem lub wstawić na chwilę sito do garnka z gorącą wodą.
Polędwicę kroję po skosie w ok 1 cm plastry i układam na makaronie. polewam sosem śmietanowo grzybowym, posypuję siekaną natką i podaję.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz