Składniki :
- 240g masła
- 3 łyżki miodu
- 400 g cukru pudru
- 600 g mąki pszennej
- 4 łyżeczki cynamonu
- 3 łyżki kakao
- 2 jaja całe
- 2 żółtka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
W garnuszku z grubym dnem rozpuścić masło, cukier puder i miód mieszając i doprowadzając do wrzenia. Po rozpuszczeniu składników pozostawić do ostygnięcia.W mikserze [lub w misce] wymieszać mąkę, cynamon, proszek do pieczenia, kakao i szczyptę soli, pod koniec dodać całe jaja i żółtka. Do wymieszanych składników dodać masę z masła, miodu i cukru. Po wymieszaniu [ najlepiej ręką] ciasto podzielić na dwie części, każda z nich owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na całą noc, ewentualnie na 2-3 godzinki. Po wyjęciu z lodówki ciasto rozwałkować na mniej więcej 0,5cm i wykrawać foremkami kształty. Ciastka układać na papierze do pieczenia i piec w nagrzanym piekarniku na 180*C przez około 10-12 minut. Upieczone pierniczki pozostawić do ostygnięcia i dopiero takie ciasteczka można dekorować według uznania.
WESOŁYCH ŚWIĄT !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz