wtorek, 15 października 2013

Kotlet serowy



Kotlety z sera wymyśliłem dawno, dawno temu.
Są bardzo proste, szybkie w wykonaniu, smakują każdemu, bo paleta dodatków jest praktycznie nieograniczona. dobrze komponują się z ziemniakami z wody lub gotowanymi na parze i sałatką szwedzką.
Był to pomysł z serii "przegląd lodówki". Ograniczony czas i niewiele dostępnych składników.
Do przygotowania kotletów dla 4 osób potrzebne będą:

  • ser żółty 400-500g
  • jajo 1 szt.
  • bułka tarta 4-5 łyżek
  • pieprz czarny 
  • natka pietruszki
  • olej do smażenia
Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach, dodaj jajko, przyprawy oraz bułkę tartą. Masa powinna być konsystencją zbliżona do mięsa na kotlety mielone. masę podziel na 4 części, uformuj kulki, a następnie rozpłaszcz na placki ok 1 cm grubości. układaj kotlety na patelni z rozgrzanym olejem. Smaż z każdej strony na średnim ogniu do zrumienienia. Podawaj zaraz po przyrządzeniu.

Oczywiście jest to wersja bazowa. Można ją bowiem dowolnie modyfikować, dodając przyprawy, np. kminek, paprykę w proszku lub świeżą pokrojoną w drobną kostkę, bazylię czy inne ulubione zioła, suszone pomidory z zalewy itd.

Dobrym dodatkiem do kotletów będzie też zimny sos, np. tzatziki.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Sakiewki z jablkami

Ciasteczka dość proste do zrobienia, tanie i pyszne :) Składniki na kruche ciasto : 225 g mąki pszennej 225 g masła 2 łyżki...