Kotlety z sera wymyśliłem dawno, dawno temu.
Są bardzo proste, szybkie w wykonaniu, smakują każdemu, bo paleta dodatków jest praktycznie nieograniczona. dobrze komponują się z ziemniakami z wody lub gotowanymi na parze i sałatką szwedzką.
Był to pomysł z serii "przegląd lodówki". Ograniczony czas i niewiele dostępnych składników.
Do przygotowania kotletów dla 4 osób potrzebne będą:
- ser żółty 400-500g
- jajo 1 szt.
- bułka tarta 4-5 łyżek
- pieprz czarny
- natka pietruszki
- olej do smażenia
Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach, dodaj jajko, przyprawy oraz bułkę tartą. Masa powinna być konsystencją zbliżona do mięsa na kotlety mielone. masę podziel na 4 części, uformuj kulki, a następnie rozpłaszcz na placki ok 1 cm grubości. układaj kotlety na patelni z rozgrzanym olejem. Smaż z każdej strony na średnim ogniu do zrumienienia. Podawaj zaraz po przyrządzeniu.
Oczywiście jest to wersja bazowa. Można ją bowiem dowolnie modyfikować, dodając przyprawy, np. kminek, paprykę w proszku lub świeżą pokrojoną w drobną kostkę, bazylię czy inne ulubione zioła, suszone pomidory z zalewy itd.
Dobrym dodatkiem do kotletów będzie też zimny sos, np. tzatziki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz