wtorek, 15 października 2013

Racuszki z jabłkami



Racuszki, czyli placki z jabłkami uwielbiane są najbardziej przez dzieci.
Słodkie placuszki można zajadać posypane cukrem pudrem, ze śmietaną, czy nawet konfiturą.
Ja najbardziej lubię jeść racuszki na kolację posypane cukrem pudrem. Mniam !

Składniki na racuszki z jabłkami:

  • 500 ml mleka
  • 500 ml mąki pszennej
  • 2 jaja
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 średnie jabłka
  • cynamon i cukier - do smaku
  • olej do smażenia
Jak zrobić :


  1. Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, wbić całe jaja, dodać mleko i dokładnie wymieszać na gładką lekko lejącą masę. 
  2. Jabłka dokładnie umyć, obrać ze skórki, odciąć nasienie i pokroić w kosteczkę -  wrzucić do miski z resztą składników i wymieszać. 
  3. Całość doprawić cukrem i cynamonem według uznania.
  4. Niewielką chochelką nabierać ciasto i smażyć na rozgrzanym oleju niewielkie placuszki na złoty kolor.


                                                                  


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Sakiewki z jablkami

Ciasteczka dość proste do zrobienia, tanie i pyszne :) Składniki na kruche ciasto : 225 g mąki pszennej 225 g masła 2 łyżki...