Słodkie placuszki można zajadać posypane cukrem pudrem, ze śmietaną, czy nawet konfiturą.
Ja najbardziej lubię jeść racuszki na kolację posypane cukrem pudrem. Mniam !
Składniki na racuszki z jabłkami:
- 500 ml mleka
- 500 ml mąki pszennej
- 2 jaja
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 średnie jabłka
- cynamon i cukier - do smaku
- olej do smażenia
Jak zrobić :
- Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, wbić całe jaja, dodać mleko i dokładnie wymieszać na gładką lekko lejącą masę.
- Jabłka dokładnie umyć, obrać ze skórki, odciąć nasienie i pokroić w kosteczkę - wrzucić do miski z resztą składników i wymieszać.
- Całość doprawić cukrem i cynamonem według uznania.
- Niewielką chochelką nabierać ciasto i smażyć na rozgrzanym oleju niewielkie placuszki na złoty kolor.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz