Sałatka:
- 2 kg ogórków
- 2-3 marchewki
- 3-4 cebule
- kilka gałązek koperku
- 3-4 łyżki soli
zalewa:
- 3 szklanki wody
- 1-1,5 szklanki octu
- 2 szklanki cukru
- 0,5-1 szklanka oleju
Ogórki dokładnie umyć, odciąć końcówki, pokroić w cienkie plasterki, zasypać solą i odstawić na ok godzinę. Marchew obrać, umyć i pokroić w cienkie plasterki jak ogórki. Najprościej zrobić to na szatkownicy lub za pomocą robota kuchennego. Cebule kroję na ćwiartki, a następnie w piórka. Z ogórków wylewam sok, który powstał, nie odciskam. Następnie dodaję marchew, cebulę i posiekany koperek. Wszystko mieszam i odstawiam na chwilę.
Zagotowuję wodę, dodaję ocet i cukier. W zależności od preferencji można dodać więcej octu. Ja za nim nie przepadam, dlatego daję tylko szklankę na tą ilość składników.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz