poniedziałek, 30 maja 2016

IX jarmark św. Wawrzyńca w Nakle

W Nakle odbył się dziewiąty jarmark św. Wawrzyńca i nie mogło nas tam zabraknąć, ponieważ większość stoisk było wypełnionych regionalnymi gotowymi wyrobami oraz regionalnymi daniami.
Można było znaleźć ciasta, ciasteczka, krokiety, kiełbasy,sery, przyprawy, pieczywo, miody i wiele innych...
My spróbowaliśmy fajnego przetworu ze słoiczka - smażone ogórki  o konsystencji marmoladki. Smak niebywały, bo słodki i zarazem lekko kwaskowaty. Na miejscu jedliśmy też czerninę z kluseczkami, pierogi z kapustą i grzybami z mąki pszennej oraz orkiszowej. Oczywiście nie mogło obyć się bez zakupu regionalnego przetworu. Nabyliśmy więc chleb, ser z czarnuszką z mleka krowiego oraz trzy opakowania przypraw - kardamonu, wędzonej słodkiej papryki i czarnuszki.

A oto krótka fotorelacja z jarmarku :

prezentacja różnego rodzaju miodu z nakielskiej pasieki pana Andrzeja Kuś:

wiejski chlebek, smalec...
u tego Pana kupiliśmy bochenek i jest naprawdę smaczny...

różne różniste przyprawy z Chełmna o nazwie "Przyprawy z miasta Zakochanych"

wędzone kiełbasy oraz przyprawy z Chojnic
przypraw było dużo więcej - niestety nie sfotografowałam, ale zakupiliśmy trzy z nich :)

ekologiczne wędzonki oraz sery z mleka krowiego z Jeżewa
u tych Państwa zakupiliśmy kawałek sera z czarnuszką

a tutaj zjedliśmy czerninę oraz pierogi - wszystko smakowało jak w domu :)
Państwo przyjechali z Mąkowarska i wkrótce będą też w Bydgoszczy

produkty z miodu od świeczek, przez lizaki, po kremy i oczywiście miód w słoiku...

"Smaki Krajny" prezentowały przetwory z miodu np. miód pitny oraz chałwa,różne konfitury czy też smażone ogórki, które mieliśmy okazję posmakować :)


Tak czy inaczej było miło i smacznie :)

Pozdrawiam

niedziela, 22 maja 2016

Ciasto z rabarbarem

Mamy właśnie sezon na kwaskowaty rabarbar...
Dzięki niemu przyszedł nam do głowy pomysł na niedzielne ciasto: 
ciasto z rabarbarem :)



Proste, tanie i pyszne.

A oto, co potrzeba do upieczenia takiego rabarbarowego ciacha:
  • rabarbar
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka cukru
  • 2-3 jaja
  • kostka margaryny
Jak zrobić ciacho :


  1. Ja ucieram składniki "po staremu", czyli w makutrze, ale jak ktoś woli w inny sposób to nie ma problemu :) A więc : w makutrze ucieram najpierw margarynę (najlepiej miękką - lepiej się uciera) z cukrem,
  2. dodaję całe jaja i dalej ucieram. Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiewam przez sito do makutry i łączę składniki do uzyskania jednolitej masy.
  3. Rabarbar myję i kroję na mniejsze kawałeczki.
  4. W między czasie nastawiam piekarnik na 180*C.
  5. Blaszkę smaruję cieniutko tłuszczem i obsypuję kaszą manną (zamiast tego można wyłożyć blaszkę papierem do pieczenia).
  6. Ciasto przekładam na blachę do pieczenia, wygładzam łyżką i rozrzucam na wierzch rabarbar.
Ciasto piecze się około 40 - 45 minut.
Gotowe ciasto można posypać cukrem pudrem :)



Pozdrawiam serdecznie


Sakiewki z jablkami

Ciasteczka dość proste do zrobienia, tanie i pyszne :) Składniki na kruche ciasto : 225 g mąki pszennej 225 g masła 2 łyżki...