poniedziałek, 1 lutego 2016

Paszteciki inaczej, czyli z ciasta francuskiego




Dlaczego paszteciki z ciasta francuskiego ? Uwielbiam ciasto francuskie na słodko i na słono. Postanowiłam zdobić paszteciki [nazwa może mało ma wspólnego z pasztetem] z nadzieniem, które zwykle robię do makaronu jako sos.
 A oto składniki :
  • ciasto francuskie
  • mięso mielone
  • ser żółty w kawałku
  • pieczarki
  • cebula
  • sos pomidorowy lub pomidory bez skórki
  • olej do smażenia
  • pieprz 
  • sól
Jak zrobić paszteciki : 

  1. Na oleju podsmażam cebulkę, rozdrobnione pieczarki, dodaję mięso mielone i smażę tak długo aż mięso straci różowy kolor. 
  2. Następnie dolewam sos pomidorowy [Adrian często robi sos z pomidorów w słoiki - taki naturalny, bez zbędnych dodatków] i smażę dalej, aby mięsko nie było surowe. Sosu oczywiście nie za dużo, bo całość ma tworzyć farsz do pasztecików.
  3. Czyli w tym przypadku nie duszę mięska i pieczarek tylko smażę tak, aby z farszu troszkę płynu wyparowało. 
  4. Farsz po usmażeniu odstawiam do ostygnięcia, potem trę na tarce jarzynowej ser na wiórki i dodaję do farszu mieszając.
  5. Następnie rozwijam ciasto francuskie i wykrawam nożem do pizzy w miarę równe kwadraty. Mi  z jednego ciasta wychodzi 12 kwadratów.
  6. Nakładam farsz małą łyżeczką na środek każdego kwadratu, składam na pół dociskając palcem brzegi [aby nic nie wypłynęło] i ozdabiam brzegi widelcem. Paszteciki można również składać w trójkąty. 
  7. Tak przygotowane paszteciki należy ułożyć na papierze [od ciasta francuskiego]  i zapiekać przez 20 minut, aż będą zarumienione w 200* C.



Paszteciki świetnie smakują z sosem pomidorowym, ketchupem, jako dodatek do barszczyku lub też bez jakichkolwiek dodatków. Zapewniam, że są pyszne !

Pozdrawiam pyszniutko

Sakiewki z jablkami

Ciasteczka dość proste do zrobienia, tanie i pyszne :) Składniki na kruche ciasto : 225 g mąki pszennej 225 g masła 2 łyżki...