sobota, 16 stycznia 2016

Zupa gulaszowa




Ta zupa zasmakuje każdemu, kto lubi pikanterię. Dziś z okazji święta pikantnych potraw poczyniłem taki oto obiadek.

  • mięso wołowe ok. 500G (ja miałem mięso z łopatki) nada się każde, trzeba tylko pilnować kiedy zmięknie.
  • papryka czerwona 1 szt.
  • cebula 1 szt. (dość duża lub dwie małe)
  • marchew 3 szt.
  • pietruszka 1 szt.
  • seler 0,5 szt
  • ziemniak 1-2 szt.
  • przyprawy: kostka rosołowa wołowa 2 szt., sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, ostra papryka do smaku.



  1. Mięso pokroiłem w kostkę ok 1 cm
  2. Marchew i pietruszkę w krążki wielkością dopasowane do mięsa (ja miałem niewielkie marchewki więc pokroiłem w 1 cm krążki, pietruszka była większa więc na 4 wzdłuż i  w kostkę, podobnie seler i cebulę)
  3. Do garnka dałem oleju, wrzuciłem mięso, żeby się podsmażyło, następnie cebulę i włoszczyznę oraz kostki rosołowe, żeby oblepiły mięso i warzywa oraz ziele angielskie,  liście laurowe i ostrą paprykę. 
  4. Soki z mięsa dość solidnie przywarły do dna garnka, ale to nic. Kiedy wszystko już solidnie się podsmażyło, zalałem zawartość przegotowaną, wrzącą wodą. zupa gotowała się ok 1,5 godziny, po czym dorzuciłem ziemniaki i paprykę pokrojone w 1 cm. kostkę i gotowałem ok 15-20 minut.
  5. Kiedy ziemniaki zmiękną, można jeszcze doprawić do smaku i podawać.
Zupa idealnie nadaje się na zimowy obiad. 
Powinna być dość pikantna i rozgrzewająca.



Pozdrawiam

Sakiewki z jablkami

Ciasteczka dość proste do zrobienia, tanie i pyszne :) Składniki na kruche ciasto : 225 g mąki pszennej 225 g masła 2 łyżki...