wtorek, 24 czerwca 2014

Placki ziemniaczane

Placki są super. Można je jeść z cukrem (jak za dziecięcych lat), ze śmietaną lub jako dodatek do zupy warzywnej, ewentualnie jako wielki placek ziemniaczany do gulaszu węgierskiego. 
Też pyszne!

A oto składniki:
  • ziemniaki (ja użyłam 4 ziemniaki średniej wielkości)
  • 1 jajo
  • mąka
  • mała cebula
  • koperek
  • marchewka średniej wielkości
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia
Jak zrobić placki :


  1. Ziemniaki, cebulkę oraz marchew zetrzeć na drobnych lub o większych oczkach na tarce. Ja trę na oczkach większych, ale to według uznania. Można też na papkę. 
  2. Do zmielonych warzyw dodać jajko, posiekany  koperek, pieprz i sól oraz mąkę. Mąki dodaję "na oko", nie za dużo, aby placki nie były twarde.
  3. Na patelni rozgrzać olej i smażyć placki na złoty kolor z obu stron.



Pozdrawiam

poniedziałek, 9 czerwca 2014

Kapusta z bułką tartą

Zasmakowało mi u cioci i postanowiłam też w końcu zrobić kapustę w bułce tartej. Kapusta ta to bardzo prosty i pyszny do wykonania dodatek do obiadu.

Składniki:
  • młoda kapusta 
  • bułka tarta
  • masło
  • sól
Jak zrobić :

  1. Do garnka wlać wodę, osolić. 
  2. Kapustę umyć, przekroić na cztery części i włożyć do wrzącej wody.
  3. Kapustę gotować przez około 25 minut do  miękkości. 
  4. W między czasie na patelni rozpuścić masło i zasmażyć bułkę tartą posoloną do smaku.
  5. Ugotowaną kapustkę przełożyć na półmisek, polać bułką tartą i podawać np. do świeżych ziemniaczków z koperkiem. Mniam !



Lato, lato, lato...

... i smak arbuza

MNIAM !!!

piątek, 6 czerwca 2014

Zupa z botwinki


Zupa z botwinki to zupa kojarząca się z wiosną , odżywcza, smaczna i energizująca kolorkiem.

Składniki na zupę :
  • kości na wywar
  • włoszczyzna
  • ziemniaki
  • botwinka
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • śmietana
  • przyprawy
  • ocet
Jak ugotować zupę :


  1. Z kości oraz włoszczyzny ugotować wywar. 
  2. Miękkie mięsko z kości odjąć, miękką włoszczyznę zetrzeć na tarce jarzynowej i wszystkie składniki wrzucić z powrotem do zupy. 
  3. Dodać ziele, liść oraz pokrojoną botwinkę i ziemniaczki pokrojone w kostkę. 
  4. Na koniec, gdy ziemniaki będą miękkie dodać odrobinę octu do smaku oraz przyprawy.
  5. Odstawić garnek z ognia i dodać zahartowaną śmietanę.





Sakiewki z jablkami

Ciasteczka dość proste do zrobienia, tanie i pyszne :) Składniki na kruche ciasto : 225 g mąki pszennej 225 g masła 2 łyżki...