niedziela, 23 lutego 2014

Winna gruszka z lodami.





W oryginalnej wersji są to gruszki w winie Barolo. Deser pochodzący z Włoch. Moja wersja została znacjonalizowana. :-) Niemniej jednak smakowała równie wykwintnie.

Zazwyczaj gotuję dla dwóch osób, w tym przepisie podam składniki na 4 gruszki.
4 gruszki
4-5 goździków
laska cynamonu (lub cynamon mielony ok łyżeczki)
2 listki laurowe
0,5 szklani cukru
skórka z cytryny
ok. 1 butelki wina czerwonego (Oryginalnie Barolo, ja użyłem wina własnej produkcji)
lody waniliowe
sos czekoladowy
listki mięty do dekoracji

Gruszki obieram, zostawiając ogonki i umieszczam w garnku, takim, żeby się zmieściły, ale żeby się nie przewracały. Od wielkości garnka zależy też ilość wina. Dodaję goździki, cynamon, liście laurowe, skórkę z cytryny oraz cukier. Wszystko zalewam czerwonym winem tak, żeby wystawały tylko ogonki. doprowadzam do wrzenia i gotuję ok 40-50 minut, aż gruszki będą miękkie. Wyjmuję łyżką cedzakową i zostawiam do wystudzenia. Wino z przyprawami gotuje nadal na wolnym ogniu aż zredukuje się do ok połowy.
Wystudzone gruszki układam na talerzu, polewam sosem winnym, obok nakładam lody waniliowe. Całość dekoruję sosem czekoladowym i listkami mięty.
Planując uroczysty obiad dobrze jest przygotować gruszki dzień wcześniej i schłodzić w lodówce.






Papryka faszerowana


W sezonie jesiennym nie można pominąć tego dania w jadłospisie. Jest proste w wykonaniu i nie wymaga wielkich nakładów czasu.
Przepis można modyfikować w zależności od upodobań.
Mój jest następujący:

2 szt. papryka czerwona średniej wielkości (może być każdy inny kolor)
250 g mięsa mielonego
1 czerstwa bułka
woda lub mleko do namoczenia bułki ok szklanki
1 jajko
sól, pieprz, papryka słodka do smaku
tymianek
1-2 łyżki mąki
1 łyżka masła
1 łyżka posiekanej natki pietruszki


W papryce wycinam otwór od góry, pozbywając się gniazda nasiennego, jednak nie wyrzucam odciętego  kawałka. Odcinam gniazdo nasienne, a resztę pozostawiam do przykrycia papryki.
Czerstwą bułkę namaczam w mleku lub wodzie, odciskam i dodaję do mięsa mielonego. Dodaję jajko i przyprawy, całość mieszam. Ta przygotowanym farszem napełniam papryki, przykrywam odciętym kawałkiem i umieszczam w naczyniu do pieczenia. Dodaję niewiele wody do naczynia w zależności od wielkości, żeby papryka zbytnio się nie wysuszyła w czasie pieczenia. i wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Piekę ok 40 minut. Po tym czasie wyjmuję papryki, płyn z naczynia przelewam do niewielkiego garnka, zagotowuję. W międzyczasie masło mieszam z mąką i pietruszką, tworząc kulkę. Dodaję ją do wrzącego wywaru, mieszając do całkowitego rozpuszczenia.
Paprykę podaję z ziemniakami z wody, kaszą lub ryżem. Na zdjęciach również z sałatką szwedzką z ogórków.
Większe papryki można po upieczeniu podzielić na pół np.: dla dzieci.






sobota, 22 lutego 2014

Chruściki



Chyba każdy chociaż raz jadł chruściki. Mnie osobiście chruściki kojarzą się z moim domem rodzinnym. Mama robiła chruściki w każde Sylwestra i tak właściwie jest cały czas. Uwielbiam ich smak.
Ciastka te są też sławne w Tłusty Czwartek zaraz po pączkach. I fajnie, bo ja za paczkami nie przepadam, no chyba, że  masą budyniową. Chruścików nigdy dość!

  • 1 kg mąki
  • 5 jaj
  • 1/2 kostki margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 łyżka wódki lub octu
  • olej do smażenia
  • cukier puder do oprószenia
Jajka, cukier, cukier waniliowy utrzeć, dodać śmietanę i rozpuszczony tłuszcz. Do masy dodać wódkę, mąkę, proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać. Gotowe ciasto rozwałkować na stolnicy posypanej mąką. Z ciasta wycinać pasy o szerokości około 3cm , następnie pasy podzielić na około 10cm kawałki i na każdym jednym zrobić po środku niewielkie nacięcie, przez które należy wywrócić wycięte ciasto. Gotowe "powykręcane" chruściki wrzucać na rozgrzany olej i smażyć na złoty kolor. Na koniec posypać cukrem pudrem.







środa, 19 lutego 2014

Pieczone ziemniaczki

  • ziemniaki
  • 5 łyżek oleju
  • przyprawa do ziemniaków
  • zioła
  • sól
  • koperek 
Ziemniaki należy obrać, umyć, a następnie pokroić na niewielkie kawałki lub większe talarki. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i wymieszać z marynatą : olej wymieszać z przyprawami.
Tak przygotowane ziemniaki zapiekać w 180*C aż będą miękkie. Po upieczeniu posypać koperkiem i wymieszać.



Mizeria z sałatą - czyli sałata i ogórek w śmietanie



Mizeria z sałaty i ogórka jest świetnym dodatkiem do dania obiadowego. Uwielbiam to!

  • pół główki sałaty
  • pół ogórka szklarniowego
  • śmietana 18%
  • szczypiorek
  • sól
  • pieprz
  • cukier
Sałatę umyć, osuszyć i porwać na mniejsze kawałki. Ogórka natomiast umyć i pokroić na tarce na cienkie talarki. Przełożyć składniki do miski, dodać posiekany szczypiorek, dodać kubek śmietany i dokładnie wymieszać. Przyprawić pieprzem, solą i odrobiną cukru do smaku.





Żeberka podane z pieczonymi ziemniakami

  • żeberka
  • olej 3 łyżki
  • ketchup 1 łyżka
  • musztarda 1 łyżeczka
  • miód 1 łyżeczka
  • sól
  • pieprz
  • zioła
  • ziemniaki
  • masło
  • pietruszka świeża do dekoracji

Żeberka podzielić na mniejsze kawałki.
Przygotować marynatę z oleju,ketchupu, musztardy, miodu oraz przypraw. Marynatą zalać żeberka i przełożyć na godzinę do lodówki. Po tym czasie żeberka wraz z marynatą przełożyć do naczynia żaroodpornego i zapiekać w temperaturze 180*C aż mięso będzie kruche i miękkie.
Ziemniaki wyszorować,naciąć, w środek włożyć odrobinę masła, posolić, owinąć w folię aluminiową i zapiekać.





wtorek, 18 lutego 2014

Ciasteczka walentynkowe MoreLove




Super sprawa takie ciasteczka. Z tego przepisu można zrobić ciasteczka na różne okazje, jak i bez okazji.
Ja postanowiłam zrobić ciasteczka na Walentynki, czyli wiadoma rzecz - z serduszkami. Na święta bożonarodzeniowe można robić z gwiazdkami, a na Wielkanoc z zajączkami.
Ilość ciastek zależy od wielkości foremek, jakie użyjemy.

  • 170g masła zimnego
  • szklanka cukru pudru + do oprószenia ciastek
  • skórka otarta z pomarańczy
  • 1 i 1/4 mąki pszennej + do podsypania
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 żółtka
  • dżem morelowy i truskawkowy                          
Masło, cukier puder, mąkę, proszek do pieczenia, żółtka i skórkę z pomarańczy zmiksować. Ciasto owinąć w folię spożywczą i na godzinę przełożyć do lodówki. Po tym czasie podsypać stolnice mąką i rozwałkować ciasto na około 5mm. Wykrawać ciastka całe i z serduszkiem w środku. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć na niej ciastka i piec w nagrzanym do 160*C przez 12-15 minut na złoty kolorek.
Po przestygnięciu ciastka całe posmarować dżemem morelowym i truskawkowym, a ciastka z wycięciem w środku oprószyć cukrem pudrem. Nałożyć ciastka z serduszkami na ciastka całe, lekko docisnąć i gotowe !

                                                                          







Sakiewki z jablkami

Ciasteczka dość proste do zrobienia, tanie i pyszne :) Składniki na kruche ciasto : 225 g mąki pszennej 225 g masła 2 łyżki...