wtorek, 26 listopada 2013

Wielkie pierogi we francuzie





Bardzo proste do przyrządzenia, nie zajmują zbyt wiele czasu i smakują bardzo. Pierogi z ciasta francuskiego mogą być z różnym nadzieniem, ale ja najbardziej lubię z mięsem mielonym przyrządzonym jak do spaghetti.

Porcja na 2 osoby
A oto składniki:

  • ciasto francuskie
  • 250 g mięsa mielonego
  • pół czerwonej papryki
  • 1 pomidor
  • 1 cebula
  • 20 g pieczarek
  • ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz
  • oregano
  • przyprawa do mięsa mielonego
  • olej do smażenia

Przygotowanie:
Najpierw  na rozgrzanym oleju zeszklić posiekaną cebulę, dodać drobno pokrojone pieczarki oraz paprykę pokrojoną w kostkę. Pod koniec smażenia dodać pokrojonego w kostkę pomidora, rozgnieciony ząbek czosnku i rozdrobnione mięso mielone.Dolać odrobinkę wody. Dusić pod przykryciem około 10 minut [aby składniki nie były twarde, a mięso surowe], następnie zdjąć przykrywkę i pozwolić na odparowanie sosu.
Po usmażeniu odstawić patelnie z farszem do ostygnięcia.
Włączyć piekarnik na 180*C .Schłodzony farsz nakładać na ciasto francuskie.
Ciasto podzielić na dwie części. Na każdej części nałożyć farsz [jak na zdjęciu], następnie złożyć na pół i przygniatać ciasto palcem dookoła, aby się połączyło [ma to zapobiec ewentualnemu wypłynięciu sosu ze środka podczas pieczenia], potem widelcem zrobić szlaczek dookoła.
Gotowe ciasto z farszem przełożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 40-45 minut na złoty kolor.

Pierogi można podawać z sosem pomidorowym lub innym do wyboru.








niedziela, 10 listopada 2013

Golonka gotowana



W tej materii jestem absolutnym egoistą. Nie interesuje mnie ile kalorii ma te potrawa. Nie interesuje mnie, czy komuś podobają się dodatki do tej potrawy. Właściwie nic mnie nie interesuje jeśli chodzi o golonkę z wody. I golonkę w każdej postaci. Niestety jestem w tej kwestii osamotniony w mym domu.

Do wykonania tej zachcianki potrzebne będą (porcja dla 4 osób):

  • golonka przednia 4 szt.
  • marchew 3-4 szt.
  • pietruszka 1-2 szt. (korzeń)
  • seler 100g
  • cebula 1 szt,
  • ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, sól
  • woda

dodatki:

  • ziemniaki z wody
  • kapusta kiszona gotowana z grzybami.
Golonki opłukać, włożyć do garnka, zalać wodą, dodać przyprawy, dodać oczyszczone warzywa. Gotować do miękkości mięsa.

Kapustę kiszoną gotować z grzybami ok 1,5-2 godziny, do miękkości. przyprawić do smaku. Ja przyprawiam Vegetą, zielem angielskim, pieprzem, liściem laurowym.

Całość zjadam (bo ciężko powiedzieć, że podaję) z ziemniakami z wody i kapustą. RE WE LA CJA.








Ryż na mleku z owocami



Końcówka lata, na rynku mnogość owoców. Może więc warto pójść za ciosem i przygotować jakąś ciekawą kompozycję. W czasach mojej młodości ryż na mleku jadło się z sokiem owocowym lub owocami w syropie. Dziś ryż na mleku nie jest już tak popularny jak kiedyś, za to dostępność owoców jest zdecydowanie większa.
Danie to może być zarówno bardzo pożywnym śniadaniem jak i podwieczorkiem.

W moim przepisie wykorzystałem (danie dla 2 osób):


  • 100 g ryżu
  • 250 ml mleka
  • łyżka masła
  • 20 jeżyn
  • 20 malin
  • 1 brzoskwinia
  • 1 nektarynka
  • 1 gruszka
  • sos czekoladowy/ polewa czekoladowa / wiórki czekoladowe

Do zimnego mleka dodać masło, wsypać ryż, doprowadzić do wrzenia i gotować, aż ryż wchłonie płyn. Przełożyć na talerze. Posypać brzoskwinią i nektarynką pokrojoną w 1 cm kostkę oraz jeżynami i malinami. Udekorować polewą czekoladową lub wiórkami czekoladowymi. 



                                                                            

Sakiewki z jablkami

Ciasteczka dość proste do zrobienia, tanie i pyszne :) Składniki na kruche ciasto : 225 g mąki pszennej 225 g masła 2 łyżki...