piątek, 23 sierpnia 2013

Nutella śliwkowa




Przepyszny dodatek do naleśników, pancakesów, ciast, czy ciasteczek.

  • śliwki 2,5 kg
  • cukier 1 kg
  • laska wanilii
  • cukier waniliowy 1-2 opakowania
  • kakao 100g
Śliwki dokładnie umyć, wypestkować i zmiksować. Przełożyć do garnka, dodać cukier, wanilię, cukier waniliowy i co jakiś czas mieszając gotować aż zgęstnieje. W połowie gotowania dodać kakao.
Gotową nutellę przełożyć do słoików i pasteryzować przez 15 minut.



wtorek, 20 sierpnia 2013

Francuskie ciasteczka z makiem i miodem



Składniki:

  • ciasto francuskie
  • miód
  • mak

Ciasto francuskie rozwinąć, przekroić w połowie i każde delikatnie rozwałkować.
Pierwszy płat ciasta posmarować miodem , posypać makiem , przykryć drugim płatem ciasta i delikatnie docisnąć, aby mak przyczepił się do ciasta. Między czasie nagrzać piekarnik do 220*C.
Ciasto pokroić na kwadraty, a te na trójkąty, ułożyć na papierze do pieczenia i zapiekać przez około 10-12 minut na złoty kolorek.

                                                                      



Pierogi leniwe



Składniki:

  • 20 dkg twarogu
  • 1 jajo
  • 0,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 opakowania cukru waniliowego

Twaróg przełożyć do miski i rozgnieść widelcem lub przemielić przez maszynkę. Dodać żółtko, mąkę i ubitą pianę z białka jaja i dokładnie wymieszać. Stolnicę wysypać mąką, z ciasta uformować wałeczek, lekko spłaszczyć i kroić nożem po skosie tworząc romby. Pierożki wrzucać na wrzątek lekko osolony, wyjmować gotowe po około 3 minutach od wypłynięcia. Podawać z cukrem, cynamonem lub bułką tartą na maśle.



                                                                     

Ciasto "3 Bit"

Ciasto bez pieczenia

Składniki:

  • herbatniki
  • mleko skondensowane
  • budyń waniliowy
  • śmietana kremówka
  • łyżka cukru pudru
  • czekolada lub kakao

Herbatniki ułożyć na blasze, pokryć ciepłym mlekiem skondensowanym (koniecznie ciepłym, aby namiękły herbatniki). Nałożyć drugą warstwę herbatników i pokryć ciepłą masą budyniową.Całość przykryć folią aluminiową i wstawić do lodówki na noc. Następnego dnia ubić śmietanę kremówkę, dodając pod koniec ubijania cukier puder. Masę wyłożyć na wierzch ciasta i posypać kakao lub wiórkami  z czekolady.

                                                                   

Zapiekanka ziemniaczana



Składniki:

  • ziemniaki
  • szynka w plastrach lub boczek wędzony w plastrach
  • pieczarki
  • cebula
  • ser żółty
  • sól, pieprz,oregano
  • koperek świeży
  • olej lub masło do smażenia

Ziemniaki ugotować w mundurkach, po ostygnięciu obrać i pokroić w plastry. Między czasie przesmażyć na maśle lub oleju drobno posiekaną cebulkę z rozdrobnionymi pieczarkami.
Naczynie żaroodporne należy wysmarować cienką warstwą masła, spód wyłożyć plastrami ziemniaków, następnie ułożyć plastry szynki lub boczku i przykryć usmażonymi grzybkami z cebulką. Przełożenie składników powtórzyć, przykrywając wierzchnią warstwę plastrami ziemniaków. Całość pokryć serem startym na tarce, posypać posiekanym koperkiem i listami oregano. Nie wolno zapomnieć doprawić każdej warstwy solą i pieprzem, aby uniknąć mdłego smaku zapiekanki :)
Tak przygotowaną zapiekankę należy piec w piekarniku przez około 40 minut.

                                          

                                                                       

Francuskie zielone ślimaczki




Składniki:

  • ciasto francuskie (gotowe, dostępne w marketach)
  • 2 jaja
  • kilka plastrów szynki
  • ser żółty
  • szpinak
  • koperek świeży

Mrożony szpinak ugotować, na  koniec dodać  ugotowane na twardo i posiekane jajo i wymieszać.
Ciasto francuskie rozłożyć, posmarować wcześniej przygotowanym i przestudzonym szpinakiem, wyłożyć plastrami szynki i posypać startym na tarce serem. Całość doprawić według uznania. Ja użyłam soli, pieprzu oraz oregano. Ciasto z nadzieniem zwinąć w rulon i pokroić w około 1-1,5cm plastry. Gotowe ślimaczki
ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i każde posmarować roztrzepanym jajem wymieszanym z drobno posiekanym koperkiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180*C przez około 15 minut na złoty kolorek.



                                                                          

Kruche ciasteczka waniliowe oraz ciasteczka kawowe

Przepis na około 30 ciasteczek

Składniki:

  • 70g masła
  • 1 szklanka cukru
  • łyżka mleka
  • 1 jajo
  • 1,5 szklanki mąki
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy

Do ciasteczek kawowych  zamiast cukru waniliowego dodać 2 łyżki kawy rozpuszczalnej w granulkach.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i nagrzać piekarnik do 200*C.
W jednej misce wymieszać łyżką miękkie masło, cukier, jajo i mleko. W drugiej misce wymieszać przesianą mąkę, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Zawartość pierwszej miski przelać do miski z mąką i dokładnie wymieszać łyżką do uzyskania jednolitej konsystencji. Z wyrobionego ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego, układać na blasze w większych odstępach, a następnie delikatnie spłaszczyć każdą kulkę dłonią. Ciasteczka piec na złoty kolorek przez około 8-10 minut.

waniliowe



kawowe






Francuskie ciasteczka z marmoladką




Składniki:

  • ciasto francuskie (gotowe, dostępne w każdym markecie)
  • marmolada o smaku dowolnym

Ciasto francuskie rozwinąć,następnie połowę ciasta posmarować warstwą marmolady i złożyć.
Całość pokroić na niewielkie kwadraty o boku około 3cm. Między czasie nagrzać piekarnik do 220*C.
Ciastka układać na papierze do pieczenia w niewielkiej odległości i piec przez około 10-12 minut na złoty kolor. Gotowe ciasteczka pozostawić na papierze do wystygnięcia.




poniedziałek, 19 sierpnia 2013

Sałatka szwedzka - sałatka z ogórków




Sałatka:
  • 2 kg ogórków
  • 2-3 marchewki
  • 3-4 cebule
  • kilka gałązek koperku
  • 3-4 łyżki soli

zalewa:
  • 3 szklanki wody
  • 1-1,5 szklanki octu
  • 2 szklanki cukru
  • 0,5-1 szklanka oleju

Ogórki dokładnie umyć, odciąć końcówki, pokroić w cienkie plasterki, zasypać solą i odstawić na ok godzinę. Marchew obrać, umyć i pokroić w cienkie plasterki jak ogórki. Najprościej zrobić to na szatkownicy lub za pomocą robota kuchennego. Cebule kroję na ćwiartki, a następnie w piórka. Z ogórków wylewam sok, który powstał, nie odciskam. Następnie dodaję marchew, cebulę i posiekany koperek. Wszystko mieszam i odstawiam na chwilę.
Zagotowuję wodę, dodaję ocet i cukier. W zależności od preferencji można dodać więcej octu. Ja za nim nie przepadam, dlatego daję tylko szklankę na tą ilość składników.


                                                                  

Sakiewki z jablkami

Ciasteczka dość proste do zrobienia, tanie i pyszne :) Składniki na kruche ciasto : 225 g mąki pszennej 225 g masła 2 łyżki...